1 av 2
Så här såg mobiltelefoner ut en gång i tiden. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter
2 av 2
Nils Olander, intendent på Tekniska muséet i Stockholm med en mobil från 1980-talet. Foto: Dimitri Lennartsson/P3 Nyheter

Mobiltelefonen fyller 40 år

"500 000 skaffade mobil på 80-talet"
2:13 min

Touch screen, foto- och videokamera, internet, vattentäthet, Bluetooth och oändligt många appar - idag fyller mobiltelefonen 40 år och gör det mesta man kan tänka sig.

Martin Cooper som var anställd på Motorola 1973 ringde det första samtalet från en mobiltelefon. 

"Jag ringer bara för att se om mitt samtal låter bra hos dig", ska han ha sagt, för nästan exakt 40 år sedan.

Men har det verkligen gått så lång tid som fyrtio år sedan mobilens födelse och var det i USA som mobilen blev en folklig pryl?

Nils Olander, intendent på Tekniska museet i Stockholm, menar att folkets mobiltelefon egentligen föddes lite senare och inte alls på andra sidan Atlanten.

– Den viktiga händelsen, det är ju vad som hände i Stockholm. Samarbetet mellan Telia och Ericsson och alltihopa. Hela Televerket Norden då, de lanserade NMT, Nordisk mobiltelefoni.

– Man trodde att 50 000 människor skulle skaffa mobiltelefon i Sverige på 80-talet, det blev 500 000 på 80-talet.

Men sedan kom 90-talet, nu hade priset sjunkit kraftigt från de svindlande 35 000 kronor för en mobil tio år tidigare, såväl som storleken - mobilerna skulle vara så små som möjligt, till skillnad från alla de smartphones med stora skärmar som många har idag.

– Mobilen är ju nästan allt man har, man har ju med sig den överallt. Om den är borta eller har laddat ur eller någonting, så känns det ju som världen går under ibland. Man har ju verkligen allt i mobilen nu för tiden, säger Isabelle Falck.

– Utvecklingen har ju gått så oerhört på 40 år. Nu har man ju i princip sin dator i telefonen, det hade man inte för 40 år sen, säger hennes kompis Michaela Iannelli.

Anders Lindelöf är också beroende av sin mobiltelefon.

– Mobiltelefonen idag är inte en mobiltelefon. Den innebär att jag kan sköta mitt jobb och göra alla sysslor precis var jag vill. Ringer gör jag väldigt sällan på den utan jag använder den som en dator i princip, det är väl det. Skönt att slippa ha flera grejer med sig, säger han.

Tror du att det finns något problem med att vi människor blir så beroende av en teknisk pryl som mobilen.

– Finns det säkert, men jag kan bara se fördelar just nu, säger Anders Lindelöf.

Dimitri Lennartsson
dimitri.lennartsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".