1 av 2
Foto: Marcio Jose Sanchez / Scanpix
2 av 2
Sofia Bellucci skulle inte vilja att Facebook flyttar in i hennes telefon. Foto: Dimitri Lennartsson / P3 Nyheter

När Facebook tar över din mobil

"Kommer ju samla in mycket mer information om oss"
0:59 min

Med Facebooks nya mobilapp kommer man få ännu bättre koll på vad vi gör på nätet, och man vet inte var informationen kan hamna i framtiden, det menar SVT:s teknikreporter Linus Brohult.

Det är ingen nyhet att Facebook använder uppgifter om vad vi gör på sajten för att kunna sälja annonser till olika målgrupper, men med den nya appen "Home" i mobilen, som funkar som en startsida i mobilen, kommer nätverket kunna samla in information om vad vi gör även utanför själva Facebooksidan, till exempel när man använder en musikapp.
– Alla appar, allt du gör i din telefon går via Facebook, så att de kommer ju samla in mycket mer information om oss, säger Linus Brohult.

Han fortsätter:
– Det här är en person som gillar sådan här musik, de ser var du befinner dig, de vet att man brukar vara på de här ställena på kvällarna, så kan de bygga upp en profil och veta vilken typ av annonser som passar just dig. Facebook har ju aldrig sålt personuppgifter om folk på det sättet, och det som folk är oroliga för lite är att man inte vet precis hur Facebook kommer använda de här uppgifterna i framtiden, det är väl den oron som finns, säger Linus Brohult.

Datainspektionen har inte hunnit sätta sig in i vad den nya satsningen kommer innebära men menar att det kan bli problem om användarna inte känner till hur mycket information om deras vanor som samlas in.

Så här säger Jan Fredriksson, Facebooks talesperson i Norden:
– Facebook är oerhört noga med att hantera datan på ett säkert sätt, och det kommer man fortsätta göra, säger han.

Men vad tycker de som använder Facebook i dag?
– Det är alltid kul med mer konkurrenter och det är alltid roligt när det kan integrera mer, så varför inte, säger Tim Macnally.

Sofia Bellucci är av den motsatta åsikten:
– Nej, jag skulle nog inte vilja skaffa den, just för att jag inte skulle vilja utgå från Facebook när jag söker information eller när jag tar kontakt med mina vänner. Då väljer jag aktivt att ta Facebook som plattform, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".