Internetkafé Iran Foto: Vahid Salemi / Scanpix

Irans nätkaféer registrerar kunder

Namn, adress och personnummer ska sparas
1:23 min

Med ett par månader kvar till presidentvalet ökar nu Iran sin övervakning på nätet. Landets nätpoliser ställer nämligen nu ännu fler krav på nätkaféer och vill att de registrerar och filmar sina kunder och sparar informationen i ett halvår. 

– Internet är på något sätt en indikator kanske på hur yttrandefrihetsläget mår i landet, säger forskaren och doktoranden i rättssociologi Marcin de Kaminski, som följt nätutveckligen i Iran.

Redan för ett år sen fick iranska internetkaféer uppdrag från landets nätpoliser att registrera användarna, men i början av april kom ytterligare 20 krav, enligt nyhetsbyrån ISNA.

Nu ska användarnas namn, adress och personnummer sparas, samma gäller för surfhistoriken. Dessutom ska användare filmas och de som äger nätkaféer ska vara över 25 år, gifta och ha ett rent brottsregister.

– Det här handlar ju inte bara om internet, utan det här är ju ett mycket större skeende som pågår i Iran, säger Marcin de Kaminski.

Den iranska regeringen har länge inskränkt friheten på nätet och rykten har funnits om att landet vill skaffa sitt eget internet, ett så kallat halalinternet fritt från porr och tankar från oppositionen.

– I presidentvalet 2009 i Iran blev det väldigt tydligt att regimen använder sig av internet, både för att avlyssna och övervaka sina medborgare, men också för att se till att oppositionen inte kunde få ut sin information.

Den 14:e juni är det presidentval i landet och kraven som ställs på nätkaféer ser Marcin de Kaminski som del i en tidigare utveckling.

– När ett nytt presidentval närmare sig så kan man se att de försöker stegra den här nätkontrollerande utvecklingen.

På olika nätkaféer kunde oppositionella tidigare också sudda bort sina digitala fotspår, men nu är de oroliga, säger aktivisten Parvin Ardalan.

– De tidigare sätten att ta sig ut på förbjudna sajter funkar inte mer, och näthastigheten har sjunkit. 

Landets nätkaféer har till mitten av april på sig på att införa alla ställda krav, annars väntar åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".