En anslagstavla för Stockholms universitets studentkår. Foto: Anders Wiklund / Scanpix.

(S) vill slopa avgifter för utländska studenter

Kostar i genomsnitt 100.000-150.000 kr per år
1:34 min

Om Socialdemokraterna vinner nästa val försvinner studieavgifter för utomeuropeiska studenter. Det bestämdes under helgens partikongress i Göteborg.

– Jag tycker det känns helt fantastisk, väldigt positivt och väldigt glädjande, säger Magnus Nilsson, från S-studenterna, som har varit med och drivit igenom frågan om gratis högskoleutbildning för alla studenter.

Men det har varit tufft säger han.

– Vi har ringt runt och försökt argumentera för vår sak.

Sen hösten 2011 kostar det i genomsnitt mellan 100 000 och 150 000 kronor per läsår att plugga här för studenter som kommer från länder utanför EU.

Sen avgifterna infördes har runt 80 procent färre utomeuropeiskastudenter valt att plugga här och flera kurser har lagts ner som förut lockade många internationella studenter.

Men nu vill alltså Socialdemokraterna att utbildning ska vara gratis för alla. Regeringen vill att ha kvar avgifterna men ser över om dom det går att förenkla systemet något. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".