Helena Klintström hyr en bostadsrätt i andrahand Foto: Hugo Rennéus / P3 Nyheter

Ny lag höjde hyrorna

För en vanlig andrahandstvåa i Stockholms innerstad får du i snitt betala 11 240 kronor i månaden. Det är en ökning med 19% från förra året. För sen den nya lagen om andrahandsuthyrning av bostadsrätter kom - så har hyrorna stigit.

 

Lagen om andrahandsuthyrning av bostadsrätt kom 1 februari och gjorde att man kan tjäna mer pengar på att hyra ut sin bostadsrätt i andrahand.

Och enligt en undersökning på Blocket som Svenska dagbladet har gjort - så märks höjningen av redan nu.

Men det här är inte bara ett Stockholmsfenomen - utan gäller alla städer dit folk flyttar - säger Stellan Lundström, som är professor i fastighetsekonomi på KTH:
– Så länge som det är stor inflyttning i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö - så kan det vara så att det här spiller över på andrahandsmarknaden så vi får stigande priser."

Vi träffade Helena - hon hyr en bostadsrätt i andrahand här i Stockholm. Men den sista april måste hon flytta ut, och det har inte varit helt lätt att hitta något nytt ställe att flytta till:
– Om man tittar på Blocket och sånt så är lägenheterna oftast väldigt små, och att man bor i ett rum tillsammans med andra eller i små ettor och betalar uppåt 11-12000 kronor i månaden.

Men möjligheten att ta ut mer pengar i hyra gör också att fler hyr ut och att fler lägenheter kommer ut på marknaden. Och det tycker flera mäklare och uthyrare som vi har pratat med är bra. Och att det betyder att lagen håller vad den lovat.

Men att fler lägenheter kommer ut tycker inte Helena spelar någon roll - unga bostadssökande har ju ändå inte råd med de lägenheterna, säger hon.

– Ett förstahandskontrakt vore ju drömmen. Och det är ju lite konstigt att det ska vara min största dröm. Jag skulle vilja satsa på att utveckla mig själv och mitt liv och mitt jobb - istället för att bara tänka på var jag ska bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".