Arbetsmiljö avgörande för vem som orkar jobba

Ledare måste bli medvetna
2:07 min

En bättre arbetsmiljö är avgörande för om vi ska orka arbeta åtminstone till 65 år eller längre, enligt pensionsåldersutredningen som presenteras i dag.

Arbetsmiljöverket behöver förbättra informationen om hur arbetsmiljön kan anpassas till olika åldersgrupper och arbetsmiljö bli en del av högskoleutbildningar som fostrar chefer, enligt pensionsåldersutredningen som presenteras i dag. En bättre arbetsmiljö är avgörande om fler ska kunna arbeta längre än i dag, då många slutar före 65 på grund av slitsamma jobb, enligt utredningen.

--Det handlar i väldigt hög grad om att fler människor ska orka jobba hela sitt arbetsliv och inte som i dag då det är många som inte orkar. De har slitsamma jobb, tuff arbetsmiljö, många lämnar arbetsmarknaden och orkar inte fram till 65, säger Ingemar Eriksson.

Svenskarna behöver arbeta fler år för att klara de ekonomiska effekterna av att vi blir allt äldre. Utredningen föreslår därför att Arbetsmiljöverket mer noggrant ska undersöka arbetsplatser där folk slutar jobba tidigt och vad det beror på eftersom kunskaperna brister. Exempelvis om sambandet mellan tidiga avgångar i arbetslivet och dagens psykiskt stressande jobb och osäkra anställningar.

Arbetsmiljöverket behöver också förbättra och sprida kunskaper om hur arbetsplatser kan anpassas så äldre orkar längre.

- Man måste acceptera att man kan behöva anpassa jobben, arbetstiderna, uppgifterna, när man blir äldre. Allt från belysning till arbetsuppgifter, säger Ingemar Eriksson.

Ett annat förslag är att Universitetskanslerämbetet ska se om arbetsmiljökunskap kan läggas in på utbildningar där framtida chefer går, exempelvis civilingenjörer och läkare.

– Vi tror att det är viktigt att chefer och ledare i högre grad är medvetna om de här problemen.

Skyddsombud bör också få bättre utbildning om exempelvis belastningsskador. Samtidigt bör verksamheten på arbetsmiljöområdet ständigt utvärderas så att den förbättras och konkret forskning inledas om vilka åtgärder som verkligen kan få folk att jobba längre, enligt utredaren.

Förslagen skulle när de är fullt utbyggda kosta 150 miljoner kronor per år. Ingemar Eriksson menar att de är mer effektiva än förslag om skärpta lagar om arbetsmiljön. Men han är medveten om att det kommer ta tid innan de får effekt.

– Om man nu ska satsa väldigt mycket på arbetsmiljöpolitiken, då bör man också samtidigt satsa på forskning och utveckling. Det tar som du säger tid, men det är där man kan bli effektivare och bättre långsiktigt på den här verksamheten, säger Ingemar Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".