Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Pollenprognoser tio dagar framåt

Pollenprognoser skulle kunna göras för tio dagar, i stället för tre dagar som idag, vilket skulle kunna vara till hjälp för många av landets två miljoner pollenallergiker. Det handlar om att bättre kunna förutsäga hur pollen kommer flygande långt bortifrån.

Idag bygger pollenprognoser främst på lokal provtagning, som i den fälla som finns vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Där är det tomt än så länge, pollenforskaren Agneta Ekebom, hittar inget pollen.

– Det är alldeles tomt, ingenting har fastnat på tejpen. Det är ju bra för pollenallergikerna. Allergikerna följer våra prognoser för att kunna anpassa sin medicinering och vara förvarnade.

Men i början av nästa vecka när det väntas betydligt varmare väder kan man förvänta sig något av en pollenexplosion då både al- och hasselpollen väntas komma samtidigt. Björkpollen som kanske är den typ av pollen som orsakar allra mest lidande brukar komma kring månadsskiftet april-maj.

I dag gör landets pollenlaboratorier pollenprognoser för tre dagar framåt genom att mätresultaten från pollenfällorna vägs samman med den kunskap som labben har om olika träds blomning och med väderdata, både temperatur och vind – för det är nämligen så att en betydande del av de pollen som drabbar svenska allergiker blåser hit söderifrån från Kontinenten, och även inom landet, t ex från Skåne till Mälardalen. När det gäller dessa pollen skulle prognoserna kunna göras bättre, genom att använda matematiska databaserade spridningsmodeller som används för luftföroreningar och tillämpa dem även för pollen.

– Det är här som modellerna kan ge ett viktigt bidrag, eftersom modellerna har vädret för hela Europa, och vi kan föda modellen med hur pollenblomningen ser ut i Europa, säger luftmiljöforskaren Lennart Robertson på SMHI.

Inte minst skulle björkpollenallergiker med stora besvär ha glädje av att få prognoser för tio dagar i stället för tre dagar då det i denna grupp är vanligt att lämna landet under den värsta björkpollentiden. I Finland levererar redan vädertjänsten där data till landets pollenlaboratorier men i Sverige är det oklart när långprognoser för pollen kan bli verklighet enligt Lennart Robertson på SMHI.

- Jag hoppas att vi kan gå vidare på något sätt och därmed också erbjuda astmatiker ett stödsystem för sin egen medicinering.

Tove Persson
tover.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista