Det är att polisen ödslar tid på en utomhuskissning istället för våldsbrott och våldtäkter som provocerar Mange Schmidt. FOTO: Nikklas Larsson/Scanpix

Mange Schmidt i hovrätten efter kissande på stan

1:24 min

Att kissa på offentlig plats kan få oanade konsekvenser. Det fick artisten Mange Schmidt lära sig den hårda vägen. I dag tas hans fall av utomhuskissande upp i Svea hovrätt.

– Jag trodde nästan att det var ett aprilskämt. Men sen insåg jag att nej, det är på riktigt! säger Mange Schmidt.

Mange Schmidt var i Uppsala för att spela in en video till låten "Flakhits". Det var kvällen före valborg, och han skulle möta upp rapduon Maskinen.

– Vi skulle bara spela in en jättekort grej med dem till min video. Men på vägen dit så blev jag akut panik-kissnödig, säger Mange Schmidt.

Enligt Schmidt själv så gjorde han sitt allra bästa för att hitta en avskild plats att tömma blåsan på och ställde sig i ett litet skogsparti.
– Men tydligen så var det två poliser som såg mig, säger han.

Fallet hamnade i tingsrätten eftersom Mange vägrade att betala boten. Men eftersom han försökt att gå undan när han kissade så blev han friad.

Men åklagaren valde att överklaga domen och nu ska den upp i hovrätten.

– Jag menar att han har stått vid ån i Uppsala och kissat, i och för sig in i en buske, men blivit iakttagen på långt håll, säger åklagaren Maja Kullinger.

Mange Schmidt tycker inte att det är synd om honom. Han kan betala boten, säger han. Men det är alla de brott som inte utreddes under den valborgshelgen som provocerar honom.

– Misshandel, skadegörelse och våldtäkter som har skett som inte har blivit utredda, så tar man den här kissgrejen till hovrätten. Jag har svårt att se det korrekta i det, säger Mange Schmidt.

Men för åklagaren Maja Kullinger har det inte med saken att göra:
-- Det är inget som jag tar hänsyn till när jag beslutar mig för att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista