1 av 2
Foto: Patrick Sörquist / Scanpix.
2 av 2
Sophie Gunnarsson. Foto: Lovia Giertta/Radiosporten

HBT-personer känner sig inte välkomna i idrotten

6:10 min

Glädje, gemenskap, demokrati och delaktighet. Det är några av de värdegrunder som svensk idrott ska vila på enligt Riksidrottsförbundets idéprogram. Men så ser inte verkligheten ut i de svenska idrottsförbunden idag.

I alla fall inte för de ungdomar som finns bakom benämningen HBTQ, homo-bi- trans- och queer-ungdomar. När RFSL fick forskningsbidrag av Riksidrottsförbundet för att undersöka dessa ungdomars villkor inom svensk idrott talade rapporten, som presenterades i mars, sitt tydliga språk: svenska HBTQ-ungdomar känner sig inte välkomna i Idrottssverige.

– Min tränare berättade en gång om att han träffat Pia Sundhage och känslan var att det var en sensation att hon levde tillsammans med en kvinna. Men det fanns ingen tanke om att någon av oss tjejer i laget skulle kunna identifiera oss med det, säger Sophie Gunnarsson, projektledare på RFSL Luleå och Norra Norrbottens län, som kom ut som lesbisk för sitt fotbollslag som 17-åring.

För några av ungdomarna som deltog i undersökningen är idrottsvärlden en plats där de känner frihet och styrka. Men det kan också vara en plats där normen är att vara heterosexuell och maskulinitet hyllas.

Det är här Riksidrottsförbundet och deras statliga uppdrag att främja demokrati och jämställdhet kommer in i bilden. Anna Ryan Bengtsson skrev sin masteruppsats "Ett öppet mål" på Förvaltningshögskolan, vid Göteborgs universitet, om just arbetet med HBTQ-frågor inom svensk idrott.

– Skulle man säga att det var en myndighet som hade ett uppdrag och inte genomförde det, då skulle det finnas ett problem med det. Ju längre bort från den centrala nivån man kommer (i Riksidrottsförbundet, reds. anm), desto mer ser man sig som styrd av sina medlemmar, säger Anna Ryan.

Riksidrottsförbundet ska under året satsa på utbildning av sina medlemsförbund i HBTQ-ungdomars villkor, som en konsekvens av rapporten.

– Vi har ett ansvar att verka för att alla ska känna sig välkomna inom idrotten. Det här är ett sätt att ta ansvar, att ta fram ny kunskap som vi sen förmedlar till våra idrottsförbund, säger Mattias Hjelmberg, ansvarig för idrottspolitiska frågor på Riksidrottsförbundet.

Har ni gjort för lite för lite för HBTQ-ungdomar?
– Vi har gjort en del, men vi kanske skulle kunna ha adresserat frågan något tidigare, säger Mattias Hjelmberg.

En grupp som i princip är helt osynliggjorda inom svensk idrott är transpersonerna. Lite förenklat är en transperson någon vars könsidentitet inte stämmer överens med det biologiska eller juridiska könet. Flera av transungdomarna i RFSL:s rapport vill delta i träning som är könsuppdelad, men får inte träna med rätt grupp.

Nu höjs röster för att man inte ska dela upp i kill- och tjej-grupper i unga åldrar då de fysiska förutsättningarna inte skiljer sig mellan pojkar och flickor. Och det är något Riksidrottsförbundet ska se över.

– Vi behöver ha en diskussion, hur ska vi möta transpersoner så att de kan delta i idrotten på ett bra sätt, säger Mattias Hjelmberg.

När idrotten misslyckas med att möta HBTQ-ungdomarna på lika villkor blir en av konsekvenserna helt enkelt att ungdomarna lägger av. Det är något som Sophie Gunnarsson, som själv slutat med fotbollen, tycker är synd:

– Varför ska vi just fokusera på kön? Vi idrottar av andra anledningar än att bara hänga med killar eller tjejer. Vi gör det för att få  bättre kondition, skapa sammanhållning och vinna matcher. Då tänker jag att det är oväsentligt vilket kön man tränar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista