Arbetslös skeptisk till regeringens förslag

1:40 min

I dag har det bollats med dystra siffror när finansministern presenterat vårbudgeten. Arbetslösheten kommer fortsätta öka, och arbetslösa Andreas Hall tror inte att regeringens nya förslag kommer hjälpa honom.

– Hela vintern, jag gjorde ingenting. Man tänker att man ska bli mer aktiv, men det är ju en pengafråga det också, säger Andreas Hall.

Det har nästan gått ett år sedan han blev arbetslös. När ströjobben tog slut efter gymnasiet fick han leva på socialbidrag i över ett halvår innan han till slut fick ett jobb på en bilfirma.

Efter hot om sparken om han inte jobbade över gratis och med några enstaka lediga dagar på över ett år, så blev det för mycket för Andreas Hall, som säger att han inte fick nån hjälp från facket.

Nu, ett år senare, är han fortfarande utan jobb. Han kommer snart behöva söka socialbidrag igen, när pengarna från a-kassan tar slut.

– Sedan tre eller två månader tillbaka har det sänkts ytterligare. Nu är jag nere på existensminimum, säger Andreas Hall.

Andreas Hall är en person i den dryga fjärdedel ungdomar som inte har jobb i Sverige idag. Tillsammans tittar vi på regeringens förslag i den färska vårpropositionen.

7000 nya platser inom yrkesutbildning för vuxna i år och nästa år, 8000 inom praktik och arbetsmarknadsutbildning och nya platser på högskolan, när dessa samtidigt minskade kraftigt för bara något år sen - det är några av förslagen.

De flesta satsningarna har redan presenterats, den stora nyheten är att finansminister Anders Borg beräknar att arbetslösheten kommer fortsätta öka nästa år.

För Andreas Hall, som hoppade av gymnasiet, skulle det vara bra att göra något praktiskt som yrkesutbildning. Och han har försökt - utan att få den hjälp han blev lovad av Arbetsförmedlingen när han ville ta lastbilskörkort.

– Det drar ner modet oerhört, säger han.

Medan oppositionen är kritisk till regeringens förslag, och SSU menar att regeringen inte satsar tillräckligt på att minska ungdomsarbetslösheten, säger Andreas Hall att ansvaret att skaffa jobb också ligger på honom själv.

Men efterlång tid utanför arbetsmarknaden har han inte stort hopp om att få ett jobb inom den närmsta framtiden:
– Jag tror inte att jag är högt prioriterad, om man säger så, säger Andreas Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista