Klicka på bilden för att öppna grafiken. Grafik: Liv Widell
De unga och jobben

Unga förlorarna i krisens Europa

2:26 min

Många unga kan märkas för livet av Europas ekonomiska kris. Den varningen kommer från OECD:s ekonom Stefano Scarpetta. Ungdomsarbetslösheten stiger nu i många länder i södra Europa men också många unga vuxna saknar jobb.

Ett jobb har länge varit nyckeln till framtiden, till att flytta hemifrån, och kanske bilda familj.

Dagens höga arbetslöshet bland unga riskerar att försena klivet in i vuxenvärlden.

Men hela livet påverkas, varnar Stefano Scarpetta, chef på den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Moderna trygghetssystem som pensionssystem bygger på att man jobbar och hela tiden sparar till sin pension. Så inget jobb, inget pensionssparande.

– Jag oroar mig för de unga som inte kommer in på arbetsmarknaden, eller kommer in sent. De förlorar viktiga år när det gäller att spara ihop till sin pension.

Ungdomsarbetslösheten i Europa ökar och enligt EU:s statistikorgan Eurostat är nästan var fjärde ung person mellan 15 och 24 år arbetssökande. I de siffrorna räknas också studerande som söker jobb in. Den öppna arbetslösheten är alltså inte fullt så extrem, men fortfarande mycket hög med historiska mått mätt.

Och också de som är lite äldre, de som är mellan 25 till 29 år, är hårt drabbade. I Grekland är arbetslösheten för de unga vuxna nästan 40 procent, i Spanien knappt 35 procent.

I Tyskland och Österrike är arbetslösheten runt 6 procent för samma grupp. Det är ett delat Europa.

Och erfarenheter från tidigare kriser visar att människor påverkas också på lång sikt.

– Den som haft en svår start på arbetslivet, har märkt av det senare i livet. Tjugo år efteråt hade gruppen fortfarande större risk att bli arbetslösa och de hade lägre löner, även om deras utbildningar var likvärdiga. De hade fått ärr för livet, säger Stefano Scarpetta på OECD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista