1 av 2
För bara en vecka sedan inträffade ett annat kraftigt skalv i Iran, vid den iranska kusten. Arkivfoto: Scanpix.
2 av 2

Kraftig jordbävning skakade Iran

1:14 min

Det stora jordskalvet vid gränsen mellan Iran och Pakistan verkar bara ha krävt dödsoffer på den pakistanska sidan. Enligt officiella uppgifter där har åtta personer dött.

Så långt bort som i indiska staden New Delhi uppges byggnader ha skakat i tio sekunder. Skräckslagna människor rapporteras ha sprungit ut på gatorna.

Enligt ett uttalande från officiella iranska källor befaras att hundratals människor kan ha omkommit i skalvet, uppger Reuters, men några bekräftade uppgifter finns inte. Statlig iransk tv talar om minst 40 döda.

I Pakistan ska minst fem människor ha omkommit, uppger en statlig tjänsteman för Reuters.

Skalvet beskrivs som det värsta i Iran på 40 år. Det inträffade strax efter 15-tiden på tisdagseftermiddagen, lokal tid.

Jordbävningen hade en magnitud på 7,5, enligt Irans nationella seismologiska center. Men enligt uppgifter från andra mätinstitut kan det ha varit ännu kraftigare: 7,8.

Epicentrum uppges ha varit omkring nio mil sydöst om staden Khash. Den iranska hjälporganisationen Röda halvmånen har skickat räddningsmanskap till området.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet är platsen för skalvet glest befolkat.

– Det är ett stort skalv, men dessbättre i ett glesbefolkat område. Så det är ganska långt till närmaste tätbebyggda område. Men man kan ändå befara att människor kommit till skada, säger Bödvarsson till Ekot.

– Vi känner till sedan tidigare att hus i området är dåligt byggda i förhållande till risken för jordskalv.

USA:s geologiska institut uppger att skalvet inträffat på tolv mils djup, men uppgifterna går isär och officiella uppgifter från Iran gör gällande att det kan ha inträffat närmare jordytan.

Från iranska Saravan, en av de städer som ligger nära epicentrum och har en befolkning på 250 000, har inga omfattande skador rapporterats.

För en vecka sedan drabbades Iran av en jordbävning med magnituden 6,3. Då dödades 30 människor och 800 skadades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista