FOTO: Berit Roald / NTB scanpix/Scanpix

Rösta på nätet i framtiden

Glöm valsedlar och långa valvakor. I valet 2018 kan det bli möjligt att rösta via internet. Det föreslår vallagsskommittén.

Röstning via nätet kan bli verklighet till nästa val. Den så kallade vallagskommittén som presenterade sitt slutbetänkande på förmiddagen föreslår att det görs försök med e-röstning vid de allmänna valen 2018.

Det här skulle kunna betyda slutet för de långa valvakorna eftersom resultatet kommer snabbare med nätröster. Och en besvikelse för soffliggarna är att man förmodligen inte kommer kunna rösta via någon app i telefonen, säger riksdagsmannen Lars Beckman (M) till Metro.

Det finns dock problem som måste lösas först. Ett är att din röst måste förbli hemlig, samtidigt som du – men ingen annan – i efterhand ska kunna kontrollera vad du röstat på.

Kommittén föreslår att en utredning tillsätts så snart som möjligt som får till uppdrag att se över möjligheterna - juridiskt, säkerhetsmässigt och tekniskt - för att införa ett e-röstningssystem.

Tanken är att det ska gå att rösta via internet från såväl röstlokaler som från andra platser.

Ekot / P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista