1 av 2
2 av 2
Den här nyheten kom till via ett tips till Radioleaks. Vill du lämna information till oss, gå in på radioleaks.se

Firefox hotar bojkotta Telia Sonera

"En rejäl knäpp på näsan"
4:30 min

UPPDATERAD. Mozilla Firefox röda räv ryter ifrån och hotar att dra in Telia Soneras säkerhetscertifikat. Det kommer efter Uppdrag gransknings avslöjanden att Telia Soneras dotterbolag spionerat på invånare i diktaturer som Azerbajdzjan och Uzbekistan.

Säkerhetscertifikat används på sajter med känslig information och fungerar som en garanti för att användaren verkligen är på den sajt som man tror att man är på. Säkerhetscertifikatet visas ofta som ett litet hänglås i adressfältet.

– När Telia Sonera ansökte om att få skicka ut fler sådana certifikat så uttryckte Mozilla Firefox att de är skeptiska till att tillåta det, med hänvisning till avslöjandet om Telia Soneras samarbeten med diktaturer, säger Linus Larsson, författare bakom boken Svenska hackare.

Det är inte ovanligt att säkerhetscertifikat dras tillbaka. Det händer bland annat när certifikat blivit gamla eller sajter blivit hackade.

I det här fallet är det frågan om en moralisk markering från Mozilla Firefox sida, säger Linus Larsson:
– Branschen bygger helt på förtroende. Om en viktig spelare som Mozilla Firefox drar tillbaka certifikatet markerar de att Telia Sonera inte är att lita på.

P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".