Lesbiskt par som följde omröstningen i parlamentet Wellington. Foto: Scanpix.

Fest i Nya Zeeland efter ja till homoäktenskap

0:57 min

Glädjeyra utbröt på många håll i Nya Zeeland sedan parlamentet sent på onsdagskvällen lokal tid röstat ja till en ny lag om samkönade äktenskap.

Därmed blev Nya Zeeland det 13:e landet i världen som godkänner äktenskap mellan människor av samma kön - och det första i regionen. Australien sade nej i höstas.

Feststämningen utbröt redan i parlamentet, sedan förslaget röstats igenom med siffrorna 77 mot 44. Både åhörare och parlamentsledamöter bröt ut i sång när omröstningen var klar efter en två timmars debatt. De som lagt fram lagförslaget överhöljdes med blommor.

På Wellingtons främsta nöjesstråk, Cuba street, hade gaybarer och andra nöjesställen laddat med storbildsskärmar för att kunna visa omröstningen live.

– Det känns fantastiskt att vara gay och att leva i Nya Zeeland i dag, sade 22-årige Scott Summerfield, som firade på en av barerna, till The New Zealand Herald.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista