Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio...

Här är matvanorna vi skäms för

Publicerat onsdag 17 april 2013 kl 15.56
Radiokocken Rockos tips till den lata matlagaren
(1:06 min)
Läsk, godis och pizza. Foto: Paul Sakuma, Hasse Holmberg och Matthew Mead / Scanpix.

Mikropizza, snabbmat eller bara inte ekologiskt producerat. Många unga skäms för vad de stoppar i sig, enligt en ny undersökning från Livsmedelsföretagen. Se också lista över vad vi helst skryter om i matväg.

– Ibland kan jag köpa sardiner i tomatsås bara för att det är enkelt när man inte orkar laga mat. Jag kan verkligen känna att det är lite ungkarlsäckligt, säger Ellen och skrattar.

Det finns matvanor som man inte berättar om lika gärna som andra. Enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen, där drygt tusen personer har svarat, säger var tredje person mellan 18 och 25 år att de ibland skäms för vad de äter.

Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist säger att våra matvanor hör starkt ihop med vår identitet. Och att det därför är så känsligt att slarva med maten:

– Mat har ju blivit lite av en statussymbol; att du har tid att laga mat, att du kan saker om mat och kan välja rätt produkter. Och så lagar du det och ger det till andra. Att då vara lite slarvig och bara slänga in något i mikron väldigt snabbt är något du skäms för.

Enligt de som svarat i undersökningen skäms man för vissa matvanor oavsett ålder och kön. Men att de som skäms mest är unga, är inget som förvånar Marie Söderqvist:

– Yngre människor är ännu mer medvetna om vad mat signalerar. Du blir vad du äter på mer än ett sätt, kan man säga. Att visa upp att du är kunnig och intresserad av mat blir ett väldigt tydligt tecken på att du är en medveten och genomtänkt person.

Och så här många skryter om att de...

  • äter dyr och exklusiv mat: 40 %
  • kan mycket om vin och andra drycker: 39 %
  • äter nyttig och hälsosam mat: 36 %
  • bakar eget bröd: 33 %
  • äter ekologisk och "schysst" mat: 33 %
  • besöker nya "heta" restauranger: 29 %
  • äter egenplockad svamp och bär: 29 %
  • äter närproducerad mat: 29 %
  • lagar mat från grunden: 28 %
  • lagar avancerade/komplicerade rätter: 27 %

Källa: Livsmedelsföretagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".