1 av 5
2 av 5
Foto: Andy Bartee/Scanpix.
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Våldsam explosion i gödningsfabrik i Texas i USA

1:46 min

I Texas i USA har minst två människor dödats och flera hundra människor har skadats i en explosion i en fabrik för gödningsmedel.

Explosionen satte eld på och förstörde många kringliggande byggnader, bland annat brinner det i en skola och ett vårdhem har rasat.

Det finns risk för ytterligare explosioner. Hus har kollapsat, man befarar att folk sitter instängda, rapporterar Sveriges Radios USA-korrespondent Inger Arenander.

En person på ett sjukhus i området uppger att de har fått in minst 66 skadade, varav några allvarligt. De två som bekräftats döda tillhör räddningstjänsten. Dödssiffran befaras dock stiga betydligt.

– Det är en katastrof för det här lilla samhället, säger Inger Arenander.

Explosionen inträffade strax före klockan åtta på onsdagskvällen lokal tid. Släckningsarbetet pågår fortfarande. En lokal tv-kanal intervjuar räddningsarbetare och anhöriga till räddningsarbetare om det svåra arbetet med att rädda människor och släcka bränderna.

Det är farligt att vara i området på grund av explosionsrisken.

Helikoptrar från andra områden uppges är på väg. Det finns även risker för helikoptrarna då flammorna från elden är mycket höga.

– Man vet inte varför explosionen har ägt rum, rapporterar Inger Arenander.

En läkare som arbetar på vårdhemmet säger till tv-kanalen CNN att dödssiffran kommer att stiga eftersom många människor fortfarande är begravda i rasmassorna.

De två döda som bekräftats tillhör räddningstjänsten.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det var som en kärnvapenladdning, säger stadens borgmästare Tommy Muska, som även jobbar som brandman i räddningstjänst, om explosionen.

Explosionen föregicks av en brand. Tommy Muska berättar att explosionen var så kraftig att hjälmen flög av, rapporterar AP.

Räddningsarbetet försvåras av farhågor för en andra explosion, att det fortfarande brinner och att fabriken innehöll farliga kemikalier.

Explosionen inträffade i fabriken i West, en stad norr om Waco, vid åttatiden på onsdagskvällen lokal tid.

Omfattande evakueringar har genomförts i staden som har 2 500 invånare.

– Det är stor förödelse. Jag har inte sett något liknande, säger den lokala Sheriffen Parnell McNamara. Det ser ut som en krigszon.

Läraren Debby Marak berättar för AP att hon just avslutat sin lektion i religion på onsdagskvällen när hon upptäckte att rök tornade upp sig ovanför staden.

Hon körde i rökens riktning och möttes då av två pojkar som kom rusande mot henne och skrek att myndigheterna uppmanat alla att akta sig eftersom fabriken skulle explodera. Hon hann vända tillbaka ett par kvarter när explosionen inträffade.

– Det var som att befinna sig i en tornado. Saker flög omkring och hela vindrutan blåstes ut, berättar Debby Marak.

Texten uppdateras.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista