Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Falska konton trakasserar kvinnor på Facebook

"Hora som inte ska vara på Facebook"
1:34 min

Kända kvinnor har fått sina identiteter kapade på Facebook och blivit utsatta för grova kränkningar av en person som säger sig ha flera hundra falska konton.

– Han har skapat över 100 falska profiler i mitt namn och skrivit en massa kränkande kommentarer via dem. Det har varit väldigt svårt för mig att kommunicera den här veckan, säger föreläsaren och författaren Nina Jansdotter.

Nina Jansdotter är en av dem som under ett drygt år trakasserats och hotats av anonyma konton. Hon vet inte varför hen eller de har gett sig på henne. Men hon har fått tänka om kring hur hon använder Facebook:

– Det har tagit otroligt mycket tid att sitta i timmar varje dag och rensa bort och blockera.

I dag finns det få konsekvenser för den under falska namn trakasserar andra. Facebook kan livstidblockera människor, men så länge personen inte använder samma namn så är det fritt fram att skaffa nya konton.

– Nja, jag skulle inte vilja säga att det är enkelt. Det krävs i sådana fall att du saknar den spärren, säger Jan Fredriksson som är presstalesperson på Facebook.

Vilken spärr menar du?
– För min del så har jag en spärr att inte begå regelbrott.

Amerikanska Facebook ger inte ut information till svenska polisen, något som gör att nästan alla polisutredningar läggs ner så fort anmälan kommer in. Men trots det tycker Anders Ahlqvist, som är polisens IT-brottsexpert, att man alltid ska polisanmäla:

– Skälet till det är att om man inte gör en polisanmälan, då kommer det här problemet aldrig upp till ytan och diskuteras inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".