1 av 2
Anton Niklasson i Växjö lever för sina bilar. Foto: Lars-Peter Hielle / Sveriges Radio
2 av 2
Anton Niklasson i sin blå Volvo. Foto: Lars-Peter Hielle / Sveriges Radio

Är raggare för att inte bli uttråkade

"Vill inte köra ifrån tjejerna, man vill ha med dem"
2:09 min

Raggare kör för att imponera på sina kompisar och mekar för att undvika tristessen på landsbygden, visar ny forskning. Vi har träffat Anton Niklasson i Växjö, en riktig raggare.

Bilen står i solen och glänser. En blå Volvo 740 GL, fyradörrars, berättar Anton Niklasson och startar motorn. Rockabillymusiken dånar från stereon.

Doktoranden Tanja Joelsson vid Linköpings universitet har forskat i den klassiska Volvoraggarmiljön i en svensk by med 5000 invånare. I byn finns ett sågverk, en livsmedelsaffär, en rondell, en bensinmack och två pizzerior. Hon har tittat lite extra på hur raggarna kör; varför de sladdar och ”burnar” bland annat, och vilka risker som finns med det.

– Det är viktigt att positionera sig gentemot de andra ungdomarna än vuxenvärlden, säger Tanja Joelsson.

Anton Niklasson, som går på fordonsgymnasiet i Växjö, lever för sina bilar. Han berättar varför han tycker om att gasa:

– Efter att ha borrat i motorn så känner man ”Jävlar! Nu händer det grejer när man gasar till!”. Man byter motor, sätter i turbo och så där. Jag har många kompisar som försöker impa på tjejerna och gasa förbi, men det tycker jag är onödigt. Man vill ju inte åka förbi dem,  man vill ha med dem, säger Anton Niklasson.

Men du har ju krockat en Volvo också?
– Ja, en gammal hederlig 244 GL 88.

Hur kändes det?
– Surt! Jag hade precis renoverat och gjort den i ordning.

Tanja Joelsson har träffat både tjejer och killar mellan 15 och 19 år och som ser sig som raggare. Kulturen är fortfarande mansdominerad. De tjejer som ser sig som raggare är ofta flickvänner som hänger med. Raggarkulturen bygger på en mekartradition som är viktig för att det inte ska bli för trist att leva på landsbygden.

De flesta ser raggare som personer som förstör och är otrevliga. Men det finns också många vuxna som ser det positiva i raggarkulturen och uppmuntrar till att meka med bilar, visar forskningen på Linköpings universitet.

– Utifrån deras perspektiv är det väldigt betydelsefullt att ha den här typen av social samvaro och att samlas runt Volvon och utföra olika handlingar, som är relaterade till bilen och har en enormt stor del i deras liv, säger Tanja Joelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".