Centerns unga: Legalisera cannabis

1:38 min

Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, vill att cannabis ska bli lagligt. De vill att man ska kunna köpa cannabis på samma sätt som man köper alkohol i dag. Det bestämde förbundet på sin stämma i Helsingborg i dag. 

– Det handlar helt enkelt om att vi är rädda för att förbudet är farligare än själva drogen just nu, säger CUF:s ordförande Hanna Wagenius.

Med siffrorna 62 för och 49 emot valde unga centerpartister dag att jobba för att göra cannabis lagligt. CUF vill att försäljningen av drogen ska ungefär se ut som alkoholförsäljningen på systembolaget.

– Ska man köpa cannabis i dag så gör man det av knarklangare, de frågar aldrig vilken ålder du har, det är ofta samma personer som säljer cannabis som säljer vansinnigt mycket tyngre droger, säger Hanna Wagenius.

Men moderpartiet håller inte alls med i ungdomsförbundets syn på legalisering av cannabis. 

– Vi tycker det är viktigt med en restriktiv narkotikapolitik därför att vi ser ingen anledning till att tillåta ytterligare droger i Sverige, speciellt med tanke på de konsekvenserna som droger generellt har i samhället, säger Rickard Nordin, riksdagsledamot för centern och talesperson i missbruksfrågor.

CUF har tidigare försökt driva igenom ett förslag på legalisering även inom moderpartiet, och Rickard Nordin tror att de även i framtiden kommer att göra det, men han tror inte att det är något som Centern kommer att acceptera:

– Men jag tror inte att man kommer att lyckas med det, utan jag tror att vi kommer att med stor majoritet hålla fast vid den nuvarande ståndpunkten, säger Rickard Nordin.

Carol Atallah
carol.atallah@sverigesradio.se

Fråga

Arash Mokhtari

arash.mokhtari@sverigesradio.se

#link=323245#

#link=335357#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista