Hemligt bankregister kan fortfarande användas

Informationschef: Måste undersöka fakta
1:17 min

Sveriges största bank Nordea har fört ett hemligt register där potentiella problemkunder fanns beskrivna. Över 2 000 personer fanns registrerade hos Nordbanken, som Nordea hette då, beskrivna på olika sätt.

"Skojare", "ekonomisk vettvilling" och "känd skumraskfigur", "en riktig rövarflicka".

Så skrev Nordea om sina kunder i ett hemligt register som man hade i omkring 25 års tid, från början av 1970-talet fram till 1995.

Uppgifterna om dåvarande Nordbankens listor är kända sedan tidigare. I slutet av 90-talet granskades fallet av Datainspektionen.

Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet används informationen om problemkunderna fortfarande.

Nordeas informationschef Helena Östman säger att banken måste undersöka vissa fakta om kunderna.

– I dag finns det ju strikt reglerat att vi ska känna vår kund, som det heter, Det är utifrån EU:s direktiv och regler att vi måste vara väldigt noggranna när vi gör affärer med våra kunder, och där försöker vi självklart att leva upp till dagens regler också för att vara varsamma med de krediter som vi ger. Så med andra ord så utbyter man uppgifter, säger Helena Östman, informationschef på Nordea.

I registret finns enligt tidningen både kända ekobrottslingar och andra personer.

Nordeas kommunikationschef bekräftar för tidningen att banken förde anteckningar om kunderna, och att det enligt en pensionerad medarbetare fördes liknande listor på alla banker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".