Svenskar kräver ersättning för farligt silikon

7:15 min

Svenska kvinnor som opererats med de ökända PIP-implantaten kräver ersättning av sina kliniker. Nu har de kopplat in jurister och hotar med att gå till domstol om de inte lyckas förhandla fram en lösning. Sarah Moghadasi är en av de 20-talet kvinnor som kräver ersättning.
-– Det är som vilken reklamation som helst. Min klinik måste ta ansvar för de produkter de tillhandahåller, säger hon.

Affären kring de farliga PIP-implantaten kan bli en rättssak även i Sverige. Ett 20-tal kvinnor har bestämt sig för att driva sina krav mot klinikerna som gjort operationerna. Lars-Åke Jonsson, biträdande jurist, driver kvinnornas fall tillsammans med sin kollega:

– Vi har ännu inte nått fram till någon överenskommelse än men vi tror att vi är nära. Om vi inte kan träffa en överenskommelse så blir vi tvungna att väcka talan i tingsrätten, säger Lars-Åke Jonsson.

I första hand yrkar de på ersättning för de belopp kvinnorna betalat till klienterna, men de ämnar även att kräva ersättning för sveda, värk och bestående men.

Ulf Samuelsson är ordförande för Svensk förening för estetisk kirurgi, och menar att många av klinikerna riskerar att gå i konkurs om de går med på kvinnornas krav.

– När klinikerna har köpt in implantaten har de handlat i god tro. Det är ingen lätt situation, säger han.

PIP-implantaten har visat sig innehålla en typ av billigt industrisilikon som kan spricka och innebära en hälsofara. I Frankrike pågår just nu en stor rättegång där tusentals kvinnor anmält PIP-företagets ägare Jean-Claude Mas.

Anna Hansson, Johanna Rudbäck
p3nyheter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista