1 av 2
2 av 2
Quena Saruco bor i området och är engagerad i organisationen Megafonen. Foto: Arash Mokhtari / Sveriges Radio

Kritik mot polisens agerande i Husbyupploppen

"Jag kände mig otrygg i polisens sällskap"
0:29 min

Efter en orolig natt i Husby i Stockholm vaknade de boende upp och kunde se både krossade fönster och nedbrända bilar. Quena Saruco som bor i området och är engagerad i organisationen Megafonen säger att hon såg människor slås ner av polisen och bli kallade för råttor och flugor.

– Från ingenstans började de skrika som galningar. Jag kan inte riktigt förklara, det känns som att det kom från en actionfilm från Hollywood, säger Quena Saruco.

En nedbrunnen bil står ett tiotal meter från torget här i Husby i nordvästra Stockholm. Flera poliser går omkring här och pratar med de boende i området. I går kväll samlades unga i området och satte eld på bilar och parkeringshus och krossade fönster. Och det är inte första gången det har hänt, även om det har varit lugnt ett tag nu. I området bor omkring 12 000 människor och många menar att det behöver rustas upp.

– Det här är ett sätt att protestera på och vi på Megafonen har förståelse för varför det sker. Målet för oss är alltid att rusta och förbättra våra områden, säger Quena Saruco.

Det som har hänt är en reaktion på polisens agerande i måndags, då en 69-årig man sköts till döds i samband med en husrannsakan i Husby. Det menar flera som vi har pratat med i dag.

Melody Farshin är en av dem:
– Det är självklart inte populärt att polisen kommer hit en andra gång på en vecka. Det har verkligen väckt en misstro i och med att en granne till oss avled i veckan.

Ingen vet riktigt vad som kommer att hända här i kväll, men Jörgen Karlsson som är närpolischef uppmanar dem som blivit illa behandlade att polisanmäla. I kväll planerar polisen att finnas på plats:
– Vi kommer se till att ha en närvaro under kvällen. Vi kommer att engagera alla de goda krafter som finns i området, som nattvandrare, föreningar, medborgarvärdar och ungdomsvärdar, säger Jörgen Karlsson.

carol.atallah@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".