De tre dömda medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot. Foto. Mikhail Metzel/Scanpix.

Pussy Riot-medlem hungerstrejkar

Förbjöd sina försvarare att delta
0:51 min

En av medlemmarna i punkgruppen Pussy Riot började hungerstrejka i dag i protest mot hur hon behandlas.

En domstol i staden Berezniki i Permlänet skulle i dag avgöra om Marija Aljochina kan friges i förtid - efter att ha avtjänat halva strafftiden. Hon och två andra dömdes i augusti förra året till två års fängelse för den så kallade punkbönen i Kristi Frälsares katedral i Moskva vintern 2012.

Marija Aljochina fanns inte själv i rättssalen utan var med på en videolänk från straffkolonin där hon avtjänar straffet. När domaren avslog hennes begäran om att personligen få närvara meddelade Aljochina att hon inte längre tänkte delta i förhandlingen och utlyste en hungerstrejk. Hon förbjöd också sina försvarare att medverka i processen som trots det kommer att återupptas i morgon.

I april sa en domstol i Mordvinien nej till förtida frigivning för den andra av de fängelsedömda Pussy Riot-medlemmarna - Nadezjda Tolokonnikova. Den tredje dömda, Jekaterina Samutsevitj, fick i höstas sitt fängelsestraff omvandlat till villkorlig dom.

Johanna Melen, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".