Kvällstidningar anklagas för att uppmuntra bilbränder

0:50 min

Ett blogginlägg av journalisten Joakim Lamotte sprider sig nu på Facebook. Där berättar han om vad han hörde under sitt besök i Husby igår.

– Då börjar människor berätta för mig att personer från kvällstidningarna hade varit där och erbjudit dem pengar för bilder på bilar som har brunnit. Och folk var väldigt upprörda över det här och tyckte att det var förjävligt och att pressen uppmanar ungdomar att begå brott. Först tyckte jag att det verkade lite konstigt men ju längre tiden gick så hörde jag det här från flera olika källor.

Kvällstidningarna skulle alltså genom att erbjuda pengar för bilder uppmuntra unga att själva sätta eld på bilar.

Men det är totalt fel, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, och påpekar att tidningar alltid köper bilder från privatpersoner.

– Självklart betalar vi inte ungdomar som bränner bilar för att de ska fotografera de här bilarna och sen skicka in bilderna. Däremot efterlyser vi självklart tips och kommer i kontakt med människor som är där ute för att få både information och bilder från dem. När vi får bilderna är vi mycket noga med att ta reda på vem personen som lämnat in bilden är innan vi publicerar någonting.

Carol Atallah
carol.atallah@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista