Polis misstänkt efter dödsskjutningen i Husby

Den polis som sköt en 69-årig man till döds i Husby i nordvästra Stockholm för ett par veckor sedan misstänks för vållande till annans död, skriver svt.se.

– Det stämmer. Förordnandet av en offentlig advokat skedde 23 maj och polisen är misstänkt för vållande till annans död, säger Håkan Roswall vid Riksenheten för polismål till SVT Nyheter.

För ett par veckor sedan, måndagen den 13 maj, sköts en 69-årig man till döds av polis i Husby i samband med en husrannsakan.

Polisen hade kallats till en adress efter uppgifter om att mannen hade hotat personer med kniv eller machete. När polisen kom till platsen försvann mannen in i en lägenhet, och när polisen gick in i bostaden ska mannen enligt polisen ha betett sig hotfullt med kniv eller machete, och polisen sköt mannen, som avled på plats.

Enligt polisens första uppgifter fördes mannen till sjukhus, där han senare avled, men det stämde alltså inte.

– Jag beklagar att vi gick ut med fel uppgifter. Jag tar på mig det. Det är en kommunikationsmiss, sa Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen till Ekot dagen efter dödsskjutningen, den 14 maj.

Händelsen sägs vara en av anledningarna till de upplopp och oroligheter som varit i flera förorter i Stockholm den senaste tiden.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".