Psykologer vill få rätt att sjukskriva

"Vi tycker att man ska våga pröva"
2:07 min

Allt fler sjukskrivs av psykiska orsaker, därför borde inte bara läkare utan också psykologer få rätt att sjukskriva, skriver Sveriges psykologförbund till regeringen.

– Vi tror att det för många patienter skulle kunna ge en bättre kvalitet i behandlingen och större möjlighet att tillfriskna och komma tillbaka till yrkeslivet på heltid.

Psykisk ohälsa är numera det som leder till flest sjukskrivningar i Sverige. Av alla som är sjukskrivna nu har 40 procent en psykisk diagnos och andelen ökar hela tiden. Det är ett av skälen till att Psykologförbundet ännu en gång för fram förslaget om att också psykologer bör kunna få skriva sjukintyg. Förbundet vill ha en försöksverksamhet under två år i ett par landsting.

Idén har också prövats i de norska fylkena Akershus och Telemark, berättar Per Johansson:

– Ja, det visade att psykologer sjukskriver med väldigt stor försiktighet, och har patienten också haft kroppsliga åkommor så har man vidarebefordrat patienten till läkaren.

Det norska försöket välkomnades av patienterna:

– Det visar också att patienterna har varit väldigt nöjda med att slippa konsultera ytterligare en person och dra upp hela sin livssituation.

Men den svenska Socialstyrelsen har hittills sagt nej till förslaget, med motiveringen att det är läkaren som är bäst lämpad att bedöma patientens arbetsförmåga. Men med dagens sjukskrivningssiffror är det dags att ompröva det beslutet, menar Per Johansson:

– Det var ju en bedömning Socialstyrelsen gjorde för ett par år sedan. Men nu tycker vi att utvecklingen är så oroväckande att man borde ompröva den inställningen och åtminstone säger ja till en försökverksamhet.

Nu skriver ni till regeringen, vad vill ni att den ska göra?

– Vi tycker att man ska ta ett initiativ i den här riktningen och våga pröva. Man har allt att vinna och väldigt lite att förlora.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".