Facebook vill stoppa anonymt hat

Experter ska bedöma näthatet
1:03 min

Nu ska Facebook bli bättre på att rensa bort näthatet. Bland annat genom att tvinga användare att skriva med sin verkliga identitet.

Kritiken mot Facebook har varit hård den senaste tiden. Här i Sverige har det framförallt handlat om kvinnor som blir hotade och hatade och Facebook har inte alltid rensat upp bland hatet.

Facebooks biträdande chef för användarpolicyn håller med om att de inte är tillräckligt snabba, men nu ska det bli ändring på det, skriver hon i ett blogginlägg.

Ett sätt att hålla nere hatet är att tvinga de som skriver elaka saker att bekräfta det med sin verkliga identitet - annars tas inlägget bort. Men hur det ska gå till framgår inte och vi har ju tidigare rapporterat om problemet med att hitta personerna bakom anonyma hot.

Förutom det ska Facebook ta in jurister, kvinnogrupper  och andra experter för att uppdatera riktlinjerna för vad som är näthat och inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".