1 av 2
Foto: Leo Sellén och Fredrik Sandberg / Scanpix.
2 av 2
Shilana Sulhav följde riksdagsdebatten om upploppen i Stockholms förorter i dag. Hon håller inte med Jimmie Åkesson (SD) om att det satsas på förorterna. Foto: Arash Mokhtari / Sveriges Radio

SD: inget barnbidrag om barnen gör upplopp

Husbybor kritiska till SD:s förslag
1:30 min

Om ditt barn är med och bränner bilar så ska du få barnbidraget indraget. Det sa Sverigedemokraterna under en debatt i riksdagen om upploppen i Stockholms förorter. De Husbybor som P3 Nyheter träffar är kritiska.

– I den här debatten har det förekommit en rad olika argument av typen ”Det satsas inte tillräckligt på förorten”, och det stämmer ju inte, sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson i debatten i riksdagen.

– Han säger att det öses pengar över förorterna, men det är konstigt. Var är de pengarna i så fall? Hur kommer det sig att det till exempel inte finns något kulturutbud här? säger Shilana Sulhav som vi träffar på torget i Husby.

De Husbybor som P3 Nyheter träffar håller inte med Jimmie Åkesson om att det har satsats på området.

– Det finns inga pengar som satsats här. Vårdcentralen är nedlagd och omgjord till en privat vårdcentral som flyttats till Akalla,säger Soufjuan som bott i Husby i 17 år.

Sverigedemokraterna föreslog i dag att föräldrar till unga som deltagit i kravallerna inte längre ska få något barnbidrag.

– Föräldrarna har faktiskt ett stort ansvar, de måste kunna ta hand om sina barn så att de inte vandrar runt och gör vad de vill om nätterna. Om det hjälper så kan man väl ha det under en prövotid, säger husbybon Sara Abdirahman.

Men Soufjan tycker inte att det är rättvist:
– Han kan inte ta barnbidraget från föräldrarna, de betalar ju skatt. Jimmie Åkesson borde komma hit och se själv innan han uttalar sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".