Foto: Mikael Sjödell/SR Kaliber

Pedofiler jobbar som volontärer

"Pedofiler är där för att få tag på barn"
1:25 min

Det finns allvarliga brister när det gäller kontrollen av volontärer som skickas iväg för att jobba på barnhem utomlands. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort.

När Kalibers reporter åker med volontärresebyrån Projects Abroad, som är en av världens största byråer, för att jobba med barn i Kambodja, så gör de inga bakgrundskontroller alls - trots att landet är ökänt för barnsexturism.

– Om vi tar det här med barn och ungdomar till exempel, så ska de ha ett utdrag ur belastningsregistret, man får uppge referenser och så vidare. Det är ju av säkerhetsskäl förstås. Du vet ju själv att det finns, och har varit, diskussioner om pedofiler inom barnverksamhet både i Sverige och utomlands, sexturism och så vidare, säger Lars Lindberg vid Projects Abroad i Sverige när Kaliber kontaktade honom.

Så ni hör alltid av er till en referens innan någon åker?

– Yes, sa Lars Lindberg då. 

Men när Kalibers reporter utger sig för att vara en helt vanlig kund och bokar en resa till Kambodja för att på jobba på barnhem görs inga bakgrundskontroller alls.

Väl på plats i Kambodja får han hand om tjugofyra barn, ofta helt utan uppsyn från någon annan vuxen. Han kan till och med, vid flera tillfällen, ta med sig barnen utanför barnhemmet helt ensam.

– Trots att det inte är någon som vet något om mig egentligen, min bakgrund, vem jag är, så släpper de iväg mig från barnhemmet med fem av barnen, berättar reportern.

Rana Flowers på FN:s barnorganisation, UNICEF, i Kambodja säger att det är ett stort problem att utländska volontärer inte kontrolleras av företagen som skickar dit dem och att det kan utnyttjas av pedofiler som vill ha tag på barn.

– Utan tvekan finns det, bland de volontärer som söker sig till barnhem, pedofiler som är där för att få tag på barn, säger Rana Flowers.

Lars Lindberg på Projects Abroads svenska kontor säger att de brustit i sina rutiner.

– Jag har inget försvar för det. Det ska funka, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".