Taksimtorget i Istanbul. Foto: Thanassis Stavrakis / Scanpix.

Svenskar protesterar i Turkiet

"Jag ser mina vänner lida då är det klart jag vill hjälpa"
1:14 min

Fler och fler svenskar åker ner till Turkiet för att delta i protesterna, enligt svensk-turkiska Riksförbundet.

Vi har pratat med Hakan, som tog flyget från Sveriges bara för att vara med och demonstrera:
– Typ 20 poliser står och slår mot en tjej som de bara hittat. Man vet inte ens om hon är demonstrant eller inte, säger Hakan.

Han säger att polisen har använt vattenkanoner och skjutit behållare med tårgas för att skingra demonstranter. En sådan behållare träffade hans kompis i huvudet och nu ligger hon i koma på sjukhuset, säger han.
– Det händer såna här saker hela tiden. Folk är arga och ger inte upp.

Hakan åkte från Sverige ner till Istanbul för tre dagar sedan och slöt upp med folket på Taksimtorget. Och för honom var det en självklarhet att göra det:
– Jag ser alla mina vänner lida, jag ser hur mina vänner kämpar. Då är det klart att jag gör det. Jag har kämpat för det här hela mitt liv. Den här naturliga revolutionen som kommer upp av sig själv.

Hakan berättar att han såg hur människor från olika politiska partier, anhängare från olika fotbollsklubbar och olika religiösa tillhörigheter gick ihop mot Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan. Det fick honom att vilja vara med och protestera.

Enligt Svensk-turkiska Riksförbundet är det flera svenskar som är med i protesterna. Riksförbundet ställer sig bakom att de gör det, och betonar att andra turkiska organisationer i världen också är för protesterna eftersom det främjar demokratin i Turkiet.

Och Hakan berättar att hans kompisar här i Sverige vill göra samma sak som honom:
– Alla vill komma hit. Det kommer komma flera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".