Åklagare Daniel Larson. Foto: Maria Hansson.

Fängelse för andeutdrivning

Tvingades dricka urin
2:03 min

I dag kom domen i ett uppmärksammat fall i Borås, där en man och en kvinna åtalats för att ha plågat ett barn som de ansåg var en häxa.

Tingsrätten dömer mannen för grov misshandel, olaga tvång och olaga hot. Kvinnan döms enbart för olaga hot.

– På det hela taget så är jag nöjd. Tingsrätten har ju gått på flickans berättelse och bedömt att den har ett högt bevisvärde och att den får starkt stöd av vittnesbevisningen och att det är bevisat att det har gått till på det här sättet som hon har berättat om. Det är jag mycket nöjd med, säger åklagare Daniel Larson.

Borås tingsrätt dömer paret till fängelse. Nästan två år för mannen, för brotten grov misshandel, olaga tvång och olaga hot. Kvinnan döms inte för olaga tvång och medhjälp till grov misshandel, som åklagaren ville, utan enbart olaga hot. Hennes fängelsestraff stannar därför vid åtta månader.

Övergreppen skedde 2007 och 2008, när flickan var i tioårsåldern, men avslöjades långt senare när hon omhändertogs av socialtjänsten i Borås.

Rätten skriver i domen att vissa brott som flickan utsatts för har varit särskilt förnedrande, och att det tagits med i straffbedömningen. En sådan omständighet är att flickan tvingats dricka olämpliga vätskor, bland annat sitt eget urin.

Kvinnan är från Kongo-Brazzaville, och mannen från Kongo-Kinshasa, och det är oklart om de är flickans biologiska föräldrar. Men de har fungerat som hennes föräldrar.

Paret har under förhandlingarna vid Borås tingsrätt förnekat att de utsatt flickan för övergrepp.

– De påståendena som åklagaren har är helt felaktiga. Hon nekar till brott, det har helt enkelt inte hänt, säger kvinnans försvarare Torkel Stenbäcken.

Tingsrätten konstaterar att paret har levt i tron att flickan var en häxa. Men skriver i domen att det inte är straffbart att tro på häxor, och att målet inte handlar om vad som är rätt eller fel trosuppfattning.

Samtidigt passar tingsrätt på att konstatera att "det finns ingen gud som tycker att barn är onda".

Det här fallet är inte unikt. För ett par veckor sedan dömdes ett annat par och en pastor, till fängelse av hovrätten. Bland annat för grov misshandel och grov fridskränkning.

Även det paret stod åtalade för att ha utsatt en flicka i Borås för tortyrliknande övergrepp och påstådd andeutdrivning.

Daniel Larsson var åklagare även i det målet.

– Det finns jättemånga likheter, det är ju två flickor som berättar om liknande upplevelser om hur de har behandlats väldigt illa på grund av att de är anklagade för att ha varit häxor. Bevisläget rent juridiskt är liknande i de båda fallen, det är en flickas berättelse, det finns stödbevisning i form av olika vittnesiakttagelser som skolor och socialtjänst har gjort, så att det finns likheter, säger åklagare Daniel Larsson.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".