FOTO:William Alatriste/Scanpix

Kärlek på nätet håller längst

Fler gifta träffas på nätet
1:23 min

Har du en seriös relation med någon du träffat på internet? Då är du allt mindre ensam. För en ny amerikansk undersökning visar att det blir allt vanligare att hitta den rätte via nätet.

– Väldigt mycket av det sociala sker ju på internet, så då är det ju inte så konstigt att många finner kärleken där, säger Sanna Jangland.

Efter att ha frågat nästan 20 000 amerikaner om hur de träffat sin partner så visar det sig att nätdejting allt oftare leder till bröllop. Under en sjuårsperiod har en tredjedel gift sig med någon som de träffat på internet, enligt studien.

I Sverige visar en Sifo-undersökning från 2009 att något färre, en fjärdedel av svenskarna träffade sin partner på nätet. Men de blir allt fler även här.

– Man skriver mycket till varandra, man skriver tankar och känslor och sådär, som man inte hinner prata om ifall man träffas på ett annat sätt. Det är inte som att träffas på krogen utan det är ju verkligen en blinddate. På krogen ser man ju bara ett utseende och går på det, säger familjerådgivaren Lena Cronqvist.

Men alla håller inte med.

– Jag vet inte, det känns lite falskt på grund av att det är på internet. Jag tycker inte att det är det bästa sättet att träffa folk. Jag tycker mer om att träffa folk ute liksom, säger Stefan Culibrk.

Men nätdejtarna har även lyckligare äktenskap än de som hittat varandra offline, visar den amerikanska undersökningen

Sanna Jangland undrar om det har med nätdejtandet att göra.

– Det är liksom bara själva start-upen som sker på internet. Sen träffas man ju, det är inte som att man bara chattar och sen gifter sig via Facebook.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".