Foto: Scanpix.

USA övervakar datatrafik

USA:s regering: Gäller bara utanför landets gränser
1:25 min

Bilder, mail, och videos, sån information samlar amerikanska myndigheter in från bland andra Facebook, Skype och Google, enligt tidningen Washington Post.

– Samtidigt känns det självklart att USA om någon gör det, säger Linda Larsén i Malmö som använder flera av de här nättjänsterna och hon tycker att det känns obehagligt.

Varför är det självklart att USA gör det?
– Därför att det känns som de är lite överallt.

Det stämmer att USA har samlat in stora mängder av information efter attacken den 11 september 2001, när Bush var president. Men vad många inte visste var att Obama fortsatte med kontrollerna, Washington Post har avslöjat att bland andra Google, Facebook och Skype lämnar ut bilder, e-post, bilder och videofilmer för att nämna några till NSA, USA:s motsvarighet till FRA. Enligt USAs regering är det en del av arbetet mot terrorism.

– Jag tror att alla som använder tjänsterna hos de här leverantörerna kommer att övervakas, oavsett om man är amerikansk medborgare eller inte, säger internetexperten Patrik Fältström.

USA påstår å sin sida att den här bevakningen bara gäller de som befinner sig utanför USA:s gränser.

– Det här med att försöka skilja ut vilken information som bara hör till vissa medborgare, det är nånting som man kunde göra en gång i tiden, men det har aldrig kunnat göra på internet. Den här typen av verktyg kan alltid användas för att övervaka allting, säger Fältström.

Facebook, Google och Microsoft är inte de enda jättarna som förnekar att de lämnar ut informationen, vilket kan bero på sekretess, tror Patrik Fältström.

– Däremot så är det oroväckande att olika typer av tjänster lämnar ut information utan att det finns nån misstanke om brott, och det är det som jag ser som det allvarliga.

– Det är såklart obehagligt men samtidigt känner jag mig inte särskilt orolig för jag vet inte vad de skulle göra med min information där, säger Lisa Sundlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".