1 av 5
Elbe rinner med rekordhögt vattenstånd genom Magdeburg. 100 000-tals sandsäckar håller fortfarande vattnet borta just här, men inte i andra delar av staden. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
2 av 5
3 av 5
Anke Schäfer har hjälpt till sedan i fredags med att bygga vallar. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
4 av 5
Tusentals frivilliga langar säckar. Skolorna i staden, liksom universitetet håller stängt åtminstone till onsdag. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.
5 av 5
Floden Donau Foto: Nora Gramner Piros

Vattnet stiger i Centraleuropa

"Ta bara med det viktigaste"
2:32 min

I en dryg vecka har Tyskland och Centraleuropa kämpat mot rekordhöga vattenstånd och översvämningar i floderna Elbe och Donau. I Magdeburg pågår stora insatser för att rädda staden undan vattnet, trots det gick larmet om evakuering för drygt 20 000 invånare i går kväll.

"Ta bara med det viktigaste", var det ödesmättade budskapet. Strax intill flöt Elbe förbi med sitt ljudlösa och i solen glittrande, men ändå ack så hotande rekordhöga, snabbt strömmande, vatten.

– Man blir galen till slut av all dramatik, ljudet från sirener och helikoptrar och alla besked om Elbe hit och dit, säger Detlef som tillsammans med sin fru satte i i bilen och åkte till sonen.

– Vi tömde bara källaren på de viktigaste sakerna först, klart man är orolig nu, säger Sabine som direkt efter att ha evakuerat åkte till de centrala delarna av staden för att hjälpa till att förstärka sandsäcksvallarna mot Elbe.

Nora Gramner Piros bor vid floden Donau i Budapest och berättar att det från broarna bara går att se var gatan brukar gå, för därfirån ser man skyltar.
– I större omfattning är folk lugna, folk är mer intresserade, de tycker det är intressant att katastrofturista, säger hon. 

Förutom evakueringsordern i stadsdelen Cracau hade invånarna i Rothensee, lite längre nedströms, fått samma befallning, eftersom vattnet forsade in på gatorna från Elbe. Men många vägrade åka:

– Vi stannar, till varje pris, säger Roberto.

Han och hans grannar är oroliga för att plundrare ska bryta sig in i husen, därför stannar de.

Upp mot 40 000 personer sammanlagt längs Elbe har nu fått order om att sätta sig i säkerhet, i de flesta fall dock som en säkerhetsåtgärd.

Magdeburg med omgivningar kommer få leva med höga vattenflöden i flera dagar nu innan vattnet sjunker undan, och även här, som på så många andra håll längs Elbe och Donau kämpade tusentals frivilliga, vid sidan av militärer och brandmän med att förstärka vallarna. Under kvällen och natten har det också regnat kraftigt på sina håll i översvämningsområdet.

Översvämningarna i Elbe fortsätter också norrut, mot Hamburg och delstaten Schleswig Holstein som kan få det besvärligt i veckan.

Donaus vattenstånd ska i dag nå sin kulmen i Ungerns huvudstad Budapest och myndigheterna där hoppas att staden ska klara sig utan alltför svåra följder.

Totalt har minst tio personer dött som en följd av översvämningarna i Tyskland och Centraleuropa sedan de började för ett tiotal dagar sedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".