Många studenter löser sin sommarekonomi genom att plugga. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Rekordfå kurser att läsa i sommar

"Inte relevant att läsa Harry Potter 7,5 poäng"
1:30 min

Många studenter pluggar på sommaren för att få studiemedel. Men i år finns det rekordfå sommarkurser att läsa på högskolan. Det leder till ekonomiska problem för studenterna, säger Saco Studentråd.

– Det finns ju ingenting som är relevant! Jag ska läsa totalt 4,5 år och jag har pluggat innan. Och så har man bara 6 år med rätt till studiemedel. Det gör att jag inte direkt har så mycket att slösa på kurser som inte är relevanta för min utbildning, säger Erik Löf.

Han har precis avslutat sin tredje termin på juristutbildningen. Och trots att han sökt många jobb till sommaren - så har han inte fått något:
– Jag har sökt kanske 200 jobb och fått två intervjuer.

Precis som många andra studenter så har Erik tänkt plugga sommarkurser för att fortsätta få sitt studielån och på så sätt kunna, till exempel, betala hyran till lägenheten. Men han har inte hittat något som verkar vettigt:

– Det finns liksom Harry Potter 7,5 poäng. Det kanske är roligt och avslappnat, men det är knappast relevant, säger han.

På fem år har antalet sommarkurser som går att söka gått från 747 stycken till 444 i år. Alltså en minskning med drygt 300 kurser.

Och enligt Saco studentråd - sveriges största fackliga studentorganisation - så får det här konsekvenser för studenternas ekonomi. 

– Det finns väldigt många studenter idag som har barn, det finns många som inte bara kan åka hem till sina föräldrar och bli försörjda. Och det kan leda till otrygghet och vara en svår situation för många, säger Johannes Danielsson som är Saco Studentråds ordförande.

Johannes Danielsson säger att ett stort problem är just att kurserna inte är relevanta. Han tycker istället att det ska finnas kurser som är kopplade till sin vanliga utbildning - och som gör att man kan bli klar snabbare.

– Det ska vara så att jag till exempel pluggar samhällsvetenskap och även läser en kurs under sommaren och kan ta in i min examen - och därför går det lite fortare för mig att få min examen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".