Suzan Alev Arslan på plats i Istanbul. Foto: Privat

Polisen misslyckades överta Geziparken

"Protesterna del av vardagen för de som bor här"
1:04 min

Med vattenkanoner och gummikulor gjorde den turkiska polisen i dag ett försök att inta Geziparken i Istanbul, där protesterna började. Polisen drog sig tillbaka, men lyckades gå in på Taksimtorget och skingra demonstranterna som ockuperat där.

– Jag ser folk som går runt och gör sina vardagliga grejer, som att shoppa, men de har gasmask och glasögon på sig. För vi vet att när som helst kan det komma en gasbombattack, berättar Suzan Alev Arslan.

Hon har precis lämnat Geziparken, där har hon varit under dagen tillsammans med andra demonstranter. Just nu står poliser på torget, och skjuter tårgas mot demonstranter runt området. Men de är fortfarande på avstånd från parken, säger Suzan.

I dag har mötet mellan demonstranter och polisen varit hård. Polisen har skjutit gummikulor och använt vattenkanoner - demonstranterna har kastat bensinbomber och stenar.

Polisen gick in efter att premiärminister Tayyip Erdogan bett demonstranterna att dra sig tillbaka. Han har också sagt att protesterna bara är till för att skada Turkiets rykte och ekonomi.

Och Suzan har själv fått tårgasbehållare skjutna mot sig idag:
– De skjuter inte en. De skjuter en, två, tre, fyra. Och sen så blåser det, så de som är i området får det på sig börjar hosta och tårarna rinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".