Unga jobbar gratis på praktikplatser

9:08 min

Nyhetssajten Nyheter24 har uppmärksammats för att de söker praktikanter som ska jobba utan ersättning. Men i vissa branscher är det här mer regel än undantag, till exempel inom kultur- och mediasektorn.

I veckan blev det uppmärksammat att Nyheter24 sökte fem praktikanter under sommaren och åtta i höst. Kritiker menade att nyhetssajten utnyttjade praktikanter istället för att ge dem riktiga anställningar. Men så ser inte företagets vd på det.

– En praktikplats ersätter aldrig ett riktigt arbete, säger Daniel Weilar. Vi erbjuder en inblick, ett mentorskap och en handledare. Vi ser det här främst som en utbildning för dem. De som är riktigt duktiga kan också få en anställning hos oss. Ett exempel är vår nuvarande chefredaktör som började som praktikant och jobbade sig upp.

I P3 Nyheter med Kazmierska debatterades frågan om gratisjobbande av Ester Roxberg, som skrivit boken Fågelhuset, om att harva runt som praktikant i kulturbranschen i jakt på riktiga jobb och Gustaf Josefsson, frilansare och entrepreneur som bland annat grundat tävlingen Entreprenörsjakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista