Foto: Steven Senne, Richard Drew, Jack Plunkett / Scanpix.

Allt fler unga skadar sig på jobbet

Andreas Nilsson blev förlamad i båda benen
1:40 min

Varje år skadas över 3500 unga på sina jobb. Det kan handla om allt från skärsår, benbrott - till dödsfall. Nu vill Arbetsmiljöverket att det ska bli säkrare för unga att jobba. 

– Säkerhet först, jobb sen. Det kostar ju pengar att sätta upp en byggställning och så, men ett människoliv kostar mer än en sak, sa Andreas Nilsson när P4 Värmland intervjuade honom förra året. Han föll över tre meter från en byggställning som saknade skyddsräcken - och blev förlamad i båda benen.

– Det blev som slow motion nästan. Jag satte mig upp efter att jag hade fallit och kände hur det knakade till i ryggen.

Varje år skadas över 3500 unga på sina jobb. Och sen 2009 har olyckorna bara ökat. Framförallt är det unga killar som skadas genom olyckor på byggen. Unga tjejer skadas oftast på jobb inom till exempel äldreomsorgen.

Och Andreas tycker att det är viktigt att arbetsgivarna satsar på säkerheten:
– Jag tror att det viktigaste är att ha skyddsombud. Man måste vara noga.

Precis det här väljer nu Arbetsmiljöverket att göra genom att anställa 16 stycken så kallade arbetsmiljöambassadörer.

– Det innebär att jag ska informera sommarjobbande ungdomar om vad de har för rättigheter och skyldigheter, säger Maia Rottenberg som är en av ambassadörerna.

Hon berättar att de ska kontrollera säkerheten på olika sommarjobb. För skador kan hända på nästan alla typer av jobb, säger hon:
– Det kan vara allt ifrån rent fysiska problem som att man skadar sig när man bär för tungt eller av vassa knivar på caféer. Det finns ju risker överallt i princip.

När P4 Värmland pratar med Andreas har han börjat kunna röra på benen igen, och uppmanar andra att vara försiktiga på jobbet:

– Man tror väl lite att man är som en superhjälte. "Det händer inte mig", säger man. Men på en sekund så hände det mig. Så det kan allt hända alla.

Hugo Rennéus

Elma Pasalic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".