Klas Wennersten som jobbar på Game i Växjö gillar inte att konsoler kan bli dyrare. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Spelkonsoler kan bli dyrare

"Kompenserar rättighetsinnehavarna"
1:50 min

Från 1 september vill upphovsrättorganisationen Copyswede ha betalt för att du köper spelkonsoler och surfplattor bland annat.

När du sparar dina appar, filmer, bilder och låtar så gör du det inte längre på cd-skivor, därför tar Copyswede redan i dag ut ersättning för usb-minnen och externa hårddiskar. Men det räcker inte, tycker Copyswede som vill att den Xbox- eller Playstationkonsol du ska köpa ska bli dyrare eftersom att du har den som lagringmedia.
– Vi ska ha möjlighet att privatkopiera som konsumenter, men det förutsätter också att man kompenserar rättighetshavarna för det säger Mattias Åkerlind, VD för Copyswede.

Men det här gillar inte Klas Wennersten, som jobbar på Game i Växjö, eftersom att det riskerar göra produkterna dyrare.
– Det är ingen som vill betala en sådan avgift särskilt om man inte lagrar digitalt. Det handlar om en principsak säger han.

Varje gigabyte ska kosta en krona upp till maxtaket som ligger på 80 kronor, allt över det avgiftsbefriat. Men många är kritiska till varför man ska betala en upphovrättsavgift när du dels betalat för konsollen till företaget redan och dessutom för det man lagrar i form av filmer, spel och musik. Men det handlar om privatkopieringsavgiften, det som kopieras till vänner och familj säger Mattias Åkerlind.
– Rätten att göra kopior till min bror och familj, det är den man betalar för, säger han.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sverigesradio.se

FAKTA: Källa Copyswede

Det rör sig om datorer med inbyggt minne, lösa interna hårddiskar, surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne. I dag riktar vi ett ersättningskrav till importörer och återförsäljare med begäran om redovisning avseende vidareförsäljning från och med 1 september 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".