Ingen anmälan mot manliga studenter som trakasserar kvinnliga

"De har fått andra studenter att känna obehag"
1:44 min

UPPDATERAD. En grupp manliga studenter på Lunds tekniska högskola (LTH) trakasserar och hotar kvinnliga studenter. Men studenterna är inte anmälda.

En grupp manliga studenter på Lunds tekniska högskola (LTH) trakasserar och hotar kvinnliga studenter. Gruppen kallar sig Lug och består av tio till tolv studenter.

Det hela har rört sig om att gruppen har använt glåpord som hora, bög och fitta.

Någon polisanmälan har inte gjorts ännu eftersom ledningen för LTH hoppas att samtalet med gruppen ska vara nog. Fortsätter trakasserierna är det inte uteslutet att ledningen går vidare med en polisanmälan.

– Vi pratade med dem hur vi ser på den här typen av beteende och har fått dem att förstå att det här ett problem som vi skulle kunna ta vidare till disciplinnämnden vid Lunds universitet, säger Annika Mårtensson, prorektor vid Lunds tekniska högskola, till P4 Malmöhus.

Den manliga sammanslutningen Lug ska ha funnits på LTH sedan 2010 och  enligt Annika Mårtensson rör det sig om en samling högpresterande studenter med dåligt omdöme.

En arbetsgivare har gått så långt som att vägra anställa män med civilingenjörsexamen från LTH.

– Män som beter sig på det här sättet platsar inte på någon arbetsplats, men jag tycker egentligen det är fel att alla manliga studenter drabbas av anställningsförbud, säger den anonyma arbetsgivaren till Metro.

Både ledningen och studenternas representanter känner till gruppen och tycker att det är allvarligt, men sägs inte rå på den.

– Ja, vi har problem med framförallt en gruppering, men det kan handla om fler, säger personalstrategen på LTH, Jeffrey Armstrong, till Metro.

För att samma sak inte ska upprepas till hösten har Teknologkåren sedan en tid tillsammans med LTH intensifierat arbetet med en gemensam värdegrund.

– Majoriteterna av studenterna accepterar inte det här. Vi ska visa att vi bryr oss om alla studenter oavsett kön, etnicitet eller bakgrund. Alla ska vara välkomna, säger Rasmus Kjellén, ordförande för Teknologkåren.

Männen som finns med i sammanslutningen Lug är under hösten avstängda från nollningen av de nya studenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".