Assange: "Ambassaden har blivit mitt hem"

"Assange sover i en tältsäng"
6:37 min

UPPDATERAD. Det har gått ett år sedan Wikileaksgrundaren Julian Assange låste in sig på Ecuadors ambassad i London. Och han tänker inte lämna ambassaden, även om Sverige skulle släppa anklagelserna mot honom.

Det är av rädsla för att för utlämning till USA som Julian Assange inte vågar lämna ambassaden i London även om Sverige, skulle ge upp försöken att få honom utlämnad.

I Sverige är han sedan 2010 misstänkt han är misstänkt för bland annat våldtäkt och sexuellt ofredande.

I intervjun med ett mindre antal journalister inför ettårsdagen på ambassaden i dag säger han att han med 99,97 procents säkerhet ändå kommer att bli åtalad av amerikanska myndigheter för Wikileaks publicering av hundratusentals hemligstämplade dokument.

Det är högst otroligt att Storbritannien eller Sverige skulle säga nej till en begäran från USA, säger han.

Assange säger att han inte kommer att lämna Ecuadors ambassad förrän han får fri lejd av brittisk myndigheter att resa till Ecuador där han redan beviljats asyl. Något som britterna hittills vägrat. Han själv räknar med att frågan kommer att lösas inom ett år.

Han förnekar uppgifterna om att han skulle lida av dålig hälsa och säger att han kompenserar bristen på dagsljus med en sollampa och han motionerar regelbundet på det löpband som en av hans supportrar donerat till honom på ambassaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".