Moderata studentförbundet vill sätta in minibussar, som en protest mot busstrejken som precis inletts. Foto: Marc Femenia / SCANPIX

Studenter trotsar strejken med gratisbussar - Kommunal rasar

0:37 min

UPPDATERAD. Respektlöst och oacceptabelt. Det är Kommunals reaktion på att Fria Moderata studentförbundet ordnar gratisbussar för personer som vill resa mellan Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi uppfattade Kommunal som ganska oresonliga. Att slå ut Stockholms lokaltrafik kändes som en väldigt hård stridsåtgärd, säger Alexandra Ivanov som är vice ordförande i Fria Moderata studentförbundet (FMS).

I ett pressmeddelande från förbundet målas initiativet med de två hyrda minibussarna upp som en kompensation "för Kommunals ansvarslösa kompromisslöshet". 

Hugo Selling, ordförande för Högerjuristerna, en av föreningarna som ingår i FMS, säger att det också handlar om att sätta fokus på fackets "särställning i avtalsrörelsen".

– Vi kommer inte att kunna få den vård vi behöver för att sjuksköterskor och läkare inte kan komma till jobbet, säger Hugo Selling till TT.

Men ni jobbar ju inte med att köra buss?
– Nej, det gör vi inte. Men man ska ha rätt till det om man vill, och jag som konsument och resenär i lokaltrafiken i Stockholm måste kunna räkna med att kunna komma till mitt arbete.

Kommunals ordförande Lenita Granlund ser allvarligt på tilltaget:
– Det är fullständigt respektlöst och oacceptabelt, säger hon.

Lenita Granlund anser att studentförbundet borde har respekt för busschaufförerna "när de vet vilka villkor de har".

– Kritiken förstår jag absolut, för det här är ju uppenbarligen en konfliktlinje. Och i viss mån kan jag förstå att de uppfattar det som respektlöst, men vi försöker bara ge en annan bild, säger Alexandra Ivanov. 

Men Lenita Granlund vill inte uttala sig om det kan röra sig om strejkbryteri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista