Unga jobbar utan tillstånd för stora resebolag, trots att länderna kräver det. Foto: Jurek Holzer, SCANPIX
P3 Nyheter granskar resebranschen

Unga jobbar för resebolag utan tillstånd

"Jag fick inget visum"
2:17 min

Unga svenskar som jobbar utomlands för de stora resebolagen Ving, Apollo och Fritidsresor gör det ofta utan arbetstillstånd. De jobbar i bland annat Egypten och Thailand på turistvisum - trots att länderna kräver att de ska ha giltiga arbetstillstånd, det visar en granskning som P3 Nyheter har gjort. Konsekvenserna kan bli böter, inreseförbud eller fängelse.

– Det var liksom så här ta inte med ditt pass, ta inte med ditt körkort. Gör inte det de kan ta det ifrån dig. Nu efteråt tänker jag att det måste vara för att jag inte fick något visum. Det tänker man inte heller på, man bryr sig inte om det utan fortsätter att jobba, säger Sandra.

Vi har pratat med unga svenskar som jobbat för Apollo, Ving och Fritidsresor. De har jobbat i olika länder utanför EU där det krävs arbetstillstånd för att få jobba.

Totalt jobbar ungefär tusen unga svenskar i länder utanför EU varje år för de här tre resebolagen.

Vi har inte pratat med alla anställda, men alla vi har pratat med ger en entydig bild. De jobbar på turistvisum och företagen känner till det.

Fritidsresor har haft reseledare som anhållits av egyptisk polis för att de saknat arbetstillstånd i Egypten.

– De satt på en polisstation, om jag minns, rätt runt tolv timmar. Det är inte okej och det är ett stort och smärtsamt misslyckande från vår sida. Hade vi det minsta anat det här så hade vi inte haft personal där, säger Håkan Ingevik, ansvarig för utlandspersonalen på Fritidsresor.

Vad hade ni för ansvar för att er personal hamnade där?

– Jag kan inte beskriva det ansvaret mer än att säga att det är vårt ansvar. Vi har ett ansvar att se till att de är lagliga.

Resebolagen menar att det finns en överenskommelse med egyptiska myndigheter om att det är okej för deras personal att jobba när ansökningsprocessen för arbetstillstånd är påbörjad. Vi har inte fått det bekräftat av de egyptiska myndigheterna. Men på den egyptiska ambassaden i Stockholm säger de att det är förbjudet att jobba utan arbetstillstånd.

– Jag menar att så inte är fallet.

Hur kan ni inte hålla med om att era anställda jobbar olagligt, utan arbetstillstånd i Egypten?

– I fallet Egypten kan det hända att man arbetar under ansökningsprocessen, men det är för att man har ett okej att jobba under ansökningstiden. Hade man inte det skulle vi inte låta de arbeta.

Den egyptiska ambassaden är glasklar det är olagligt att jobba utan tillstånd, varför låter ni er anställda göra det?

– Vi gör det därför att arbetsmarknadsministeriet har sagt att det här är de reglerna vi har att förhålla oss till.

Reseledaren Sandra är glad över att inget hände henne:

– Jag tycker det här är jättetråkigt och jag tror inte att jag hade tagit den här risken att vara i Egypten i åtta månader om jag hade vetat vad som kunde hända mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".