Under folkmordet i Rwanda dödades närmare en miljon människor. Foto: Gianluigi Guercia / Scanpix.

Svensk dömd till livstids fängelse för folkmord i Rwanda

"Nästan en miljon människor dödades"
8:10 min

Stockholms tingsrätt dömer en 54-årig man till livstids fängelse för folkmord i Rwanda. Det är första gången som en folkmordsdom faller i Sverige.

Av domen framgår att den dömde 54-åringen under 100 dagar mellan den 6 april och den 18 juli 1994, då ett folkmord pågick i Rwanda, medverkat vid flera massakrer i Kibuye prefektur i västra Rwanda.

Stockholms tingsrätt slår också fast att omständigheterna varit sådana att den dömde är att betrakta som gärningsman. Han har spelat en ledande roll för att tillsammans med andra medverkat till mord, mordförsök och människorov.

Personligen har han också gjort sig skyldig till mord genom att skjuta med automatvapen mot människor under flera massakrer.

I sin bedömning har Stockholms tingsrätt tagit ställning till om rwandiska myndigheter försökt påverka utredningen till den dömdes nackdel, genom att anklaga honom felaktigt. Men enligt tingsrätten finns det ingenting som talar för att utredningen inte skulle var tillförlitlig.

En person som har väntat på domen är svensk-rwandiern Eugéne Bushayija, vars syster, släkt och vänner dödades 1994.

– Domen är jätteviktig, inte bara för mig utan för alla människor som förlorade sina familjer på grund av den här mannen, säger han.

Men Eugéne Bushayija vill också framhålla att den dömde mannen bara är en av många förrövare som har flytt till andra länder i Afrika och Europa.

– Han är en liten del. Det finns tusentals personer som honom, som går fria idag. Nu hoppas jag att andra länder som inte har åtalat ska göra det, säger Eugéne.

Hur stort ansvar bär en enskild människa för det som hände?

– Det finns de som var hjärnorna bakom hela folkmordet och så finns det massor med människor som bara gjorde som de blev tillsagda. De är lika skyldiga givetvis, eftersom de gjorde det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".