Midsommarens baksida kommer dagen efter, i form av bakfylla. Hasse Holmberg / SCANPIX

Så lindrar du bakfyllan i midsommar

"Drick långsamt och ha en klar idé om hur mycket"
1:26 min

Midsommar är en av de helger i Sverige då vi dricker som mest. Men finns det ett sätt att inte låta dagen efter gå förlorad genom bakfylla?

– Det finns inga botemedel mot baksmälla. Det finns massor med skojare i branschen, bluff och humbug och tyvärr en godtrogen marknad, men de här dekokterna och pulvren har faktiskt inte effekt mot själva baksmällan, säger alkoholläkaren Sven Andreasson på beroendecentrum i Stockholm.

Trots att vi vet vad som väntar så festdricker vi fortfarande lika mycket, och det enda man kan göra är att lindra baksmällan:
– Ha en klar idé om gränsen - drick inte mer än en viss mängd. Och drick långsamt. Läppja på drinkarna eller vinet. Inte klunka i sig vilket många gör i början, säger Sven Andreasson.

Fakta bakfylla:
Alkohol bryts ner i levern. När alkoholen bryts ner bildas acetaldehyd.
Acetaldehyd är giftigt och bidrar till många av de symptom vi förknippar med bakfylla.
Förra året ökade Systembolagets försäljning av brännvin med över 150 procent under midsommarveckan jämfört med en vanlig vecka.
Källa: Systembolaget, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".