Foto: Johan Nilsson / Scanpix
P3 Nyheter granskar resebranschen

Facket: "Ansvarslöst av resebolagen"

"Går helt emot reglerna"
1:22 min

Facket kritiserar nu de resebolag som låter unga anställda jobba utanför EU utan arbetstillstånd.

– Det är dåligt av så stora arbetsgivare att inte lösa det här, att inte söka i så god tid, att inte rekrytera i så god tid att man hinner få de tillstånden som krävs, säger Martin Wästfelt som är chefsjurist på Unionen.

Han fortsätter:
– Det är ansvarslöst att inte ha löst det här på ett korrekt sätt,

I Sandras fall jobbade hon som reseledare i Egypten utan arbetstillstånd. Och när hon åkte tillbaka till Sverige, berättar hon, fick hon betala böter i den egyptiska passkontrollen då hon jobbat utan rätt tillstånd.

– Det sa ungefär: "Ta inte med ditt pass, ta inte med ditt körkort. Gör inte det, de kan ta det ifrån dig." Nu efteråt tänker jag att det måste vara för att jag inte fick något visum. Det tänker man inte heller på, man bryr sig inte om det utan fortsätter att jobba, säger Sandra.

Böter, inreseförbud och fängelse är vad som kan hända om man jobbar utan arbetstillstånd i länder utanför EU. Att anställda jobbar utan tillstånd är helt i strid med reglerna säger Martin Wästfelt på Unionen.

– Man behöver arbetstillstånd för att vara i ett annat land och arbeta. Att acceptera ett upplägg där man gör det utan att ha det tillståndet som krävs måste vi avråda från. Man utsätter sig själv för betydande risker och obehag som man inte bör göra som anställd, säger Martin Wästfelt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".