Edward Snowden, it-expert som läckt uppgifter om USA:s övervakning av telefon- och internettrafik. Foto: Scanpix.

Snowden tog jobbet för att läcka

Ny uppgifter i kinesisk intervju
1:49 min

Edward Snowden som försett tidningen the Guardian med uppgifter om USA:s hemliga övervakningssystem tog anställning teknikföretaget Booz Allen Hamilton enbart för att kunna komma över uppgifterna om övervakningen.

Det berättar han i en intervju i tidningen South China Morning Post. Samtidigt växer ilskan i USA över att Snowden fortfarande befinner sig på fri fot.  

Det var för tre månader sedan som Snowden tog anställning på teknikföretaget. Det berättar han i intervjun som gjordes med South China Morning Post för nästan två veckor sedan men som publiceras först i dag.

I tidningen framgår att Snowden fick gå ner i lön  men han säger att jobbet gav honom tillgång till information över alla de maskiner i världen som USA:s säkerhetsmyndighet NSA övervakade.

I USA presenterade samtidigt demokraten och ordföranden i senatens justitieutskott Patrick Leahy ett nygammalt förslag om att begränsa myndigheternas möjlighet att samla uppgifter om amerikanerna.

Kanske kan han förslaget få större stöd nu i efterdyningarna av Snowdens avslöjanden, tror en del.

Kanske ändå inte, med tanke på reaktionerna kring Snowden.

Hans katt och råtta-lek runt jorden har lett en dramatisk höjning av blodtrycket hos företrädare för det officiella USA

Utrikesminister John Kerry kallade Snowden för ”förrädare”  i går. ”Spion” och ”förbrytare” är andra vanliga benämningar.

Vita husets talesman Jay Carney på en presskonferens i går:

”Vi tror inte att det här bara är ett tekniskt beslut av myndigheterna i Hongkong och det kommer otvivelaktigt att få konsekvenser för relationerna mellan USA och Kina.”

Pressen på de ryska myndigheterna att överlämna honom till USA ökar nu.

Amerikanska företrädare påminner om vilket gott samarbete som USA och Ryssland har haft på senare tid när det gäller brottslighet och kriminalitet, inte minst i samband med sprängdåden i Boston tidigare i år.

Jay Carney sa: ”USA förväntar sig att Ryssland överlämnar Snowden.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".