Djurrättsaktivister protesterar i Göteborg 2005. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix.

Djurrättsaktivister i Göteborg får mildare straff

"Att vi skulle ha hotat någon är helt absurt"
1:30 min

Djurrättsaktivister i Göteborg försökte få butiksägare som sålde päls att underteckna avtal om att sluta med det. De dömdes sen i tingsrätten för bland annat olaga hot. Nu mildrar hovrätten domen mot aktivisterna. 

– Det är självklart skönt att de har sänkt våra domar, men det mest centrala för oss har varit skuldfrågan. Vi anser inte att vi har begått några brott alls, säger Robin Ljung, en av de dömda aktivisterna.

För tre år sedan var det återkommande demonstrationer med megafoner och slagord i Göteborg, följt av att djurrättsaktivister gick in i pälsaffärer för att få butiksägare att underteckna avtal om att sluta sälja päls.

– Med facit i hand och när man hör att affärer har varit utsatta för skadegörelse och hot kan man förstå att vissa av dem var rädda. Men under den perioden som var hade vi inte den informationen, säger Robin Ljung.

Tingsrätten dömde tre aktivister till villkorlig dom och samhällstjänst "för olaga hot, olaga tvång och ofredande, för att ha tvingat butiksägare att skriva på avtalet.

Alla aktivisterna överklagade och nu sänker Hovrätten skadeståndet till butiksägarna. En av aktivisterna frikänns helt, de två andra får villkorlig dom och dagsböter. Där håller Hovrätten alltså med tingsrätten om att det handlade om olaga hot och olaga tvång.

Men att de skulle ha uppträtt hotfullt håller Robin Ljung inte med om:
– Att vi skulle ha hotat folk är helt absurt enligt oss.

I dag ser polisen i Göteborg betydligt mindre påtryckningar mot pälshandlare. De har inte hört något om sådana händelser, åtminstone inte under det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".