Foto: tumblr.com
Veckans torsdagsgäst

Svenske PewDiePie har fler youtubeföljare än Rihanna

"Det är som att vara Beatles"
16 min

Felix "PewDiePie" Kjellberg driver världens tredje största Youtubekanal, sedan han igår nådde 9,4 miljoner följare. Hans videoklipp har visats nästan två miljarder gånger och han har dubbelt så många följare som Justin Bieber.

Felix Kjellgren är 23 år och uppvuxen i Göteborg. Han startade sitt PewDiePie-konto som Chalmersstudent, men valde snart att hoppas av skolan och satsa helhjärtat på att göra videofilmer.

– Jag lägger upp filmer varje dag. Folk är inte bara ute efter att titta på mig spela spel utan också vad som händer i mitt liv. Folk har fått som rutin att gå in varje dag. Det är väldigt mycket mer engagerad publik än vanlig tv till exempel, säger han.

Sedan ett år tillbaka bor han i Italien, där han inte är lika stor som i andra delar av världen.

--Så fort jag reser utomland, till Sverige eller Italien är det folk som känner igen en på stan. Jag var i Singapore för ett tag sedan och det var helt tokigt, det var som att vara Beatles.

Förutom Singapore var han även nyligen i Los Angeles och träffade fler av de andra youtubetopparna.

– Jag var ett lika stort fan av dem som många skulle vara till mig. Även om vi aldrig träffats tidigare kände att jag kände dem, även om jag aldrig träffat dem innan.

Men varför han blivit så stor har han svårt att svara på. I dagsläget är det fortfarande en rolig hobby som vuxit till att bli en heltidssyssla. Och även om många spår att han inom kort kommer vara störst på Youtube, så är det inte det han strävar mot.

– Så länge jag kan lägga upp videoklipp som mina fans tycker är roliga, kommer resten automatiskt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".